Mitmekülgne puju

juuli 26, 2020

Puju (Artemisia vulgaris) on mitmekülgsete omadustega ravimtaim. Puju mõju doshadele on selline: VK-P+. Kasutan puju ajurveeda formularides, mida võetakse sisse pulbrina. Puju kombineerub suurepäraselt teiste ravimtaimedega ja sellepärast panen puju individuaalsetesse taimesegudesse (formularidesse) emaka- ja seedeprobleemide (candida) ning närvisüsteemi Vata häirete korral.

Puju on teenimatult saanud eesti pärimusmeditsiinis oma sugulasest koirohust (Artemisia absinthium) vähem tähelepanu. Tegelikult on puju väga mitmekülgne ravimtaim ja ei ole mürgine nagu koirohi. Selle hüper-super võimsa puju korjasin sellel aastal oma aiast. Nii äge – ei pidanudki kaugelt otsima minema. Puju tugevdab emakat, reguleerib menstruatsiooni, leevendab päevade valusid, hormonaalseid peavalusid, soodustab menstruatsiooni ja sobib kombineerituna teiste ravimtaimedega menstruaaltsükli korrastamiseks. Koostöös teiste taimedega aitab puju epileptilisi krampe kontrolli all hoida. Puju kibedus puhastab närvi-, menstruaal- ja vereringe kanaleid ning soojendav energia hoiab Vatat kontrolli all. Välispidiselt kasuta puju teed seenhaiguse korral, ka jonnaka küüneseene puhul. Selleks leota varbaid kaks korda päevas tõmmises, kuhu on lisatud supilusikatäis droogi. Tee tõmmist nagu keedad teed: kalla pujule kuum vesi peale, kuid ära keeda. Lase tõmmata niikaua, kuni tõmmis jahtub ja saad varbad sisse pista. Samuti võib puju teega teha tupeloputust pärmiseene vohamise või valgevooluse korral, kui põletikku ei ole. Veel jõuab korjata!

Naudin seda kunksmoori tööd väga ja olen tänulik oma õpetajale Atreya Smithile, kes õpetas mind kasutama meie eestimaiseid vägevaid taimi ajurveeda põhimõtete järgi. Need iidsed põhimõtted aitavad võimendada ravimtaimede soovitud mõju ja kõrvaldada või vähendada ebasoovitavaid mõjusid, tervendada nii inimest tema individuaalsuses kui leevendada sümptomeid.

Seonduvad postitused