Hüpnoteraapia

juuni 26, 2023

Hüpnoteraapia

Hüpnoteraapia on psühhoteraapia meetod, mis kasutab hüpnoosi (meditatsiooni sarnane olek, milles sügavalt lõdvestunud meel pole argiteadvuse kontrolli all) selleks, et toetada inimese käitumise muutumist soovitud tulemuse poole.

Hüpnoteraapiat kasutatakse üha enam selliste tervisehäirete ja tervisega seotud probleemide raviks nagu sõltuvused, stress, unetus, negatiivsed mõtted, depressioon, ärevushäired, kroonilise valu sündroom, liigne kehakaal jne.

Klassikalises hüpnoteraapias kogutakse enne seanssi teavet, mis võimaldab mobiliseerida kliendi sisemise ressursi probleemide lahendmiseks. Seejärel viiakse inimene sügavasse transi-sarnasesse olekusse ning toimub minevikust pärit ebaotstarbekate automaatsete mõtete ja käitumismustrite kustutamine ning ümberprogrammeerimine vastavalt inimese enda poolt kirjeldatud terviklikule minapildile, milles avaldub inimese kogu potentsiaal. Protsess hõlmab põhjalikku eeltööd, kus selgitatakse välja kliendi taust ja lepitakse kokku mõõdetavad eesmärgid. Peale hüpnoteraapia seanssi võib terapeut anda konkreetsed koduülesanded, et integreerida muutused igapäevastesse tegevustesse, luues nii sünergiat keha ja meele vahel.

Kuidas aitab hüpnoteraapia?

Hüpnoteraapia abil saab lõdvestuda läbi hangunud mõtte- ja käitumismustrite ning suunata seeläbi keha ja meel vajalike muudatuste tegemise poole. Kõik me oleme kuulnud meditatsiooni tervendavast mõjust ja hüpnoteraapia baasiks on meditatsioon. Meditatsioonioskused seejuures pole olulised, sest hüpnoteraapia protsessi juhib terapeut. Siiski on hüpnoteraapia vaid üks osa terviklikust lähenemisest ja terapeudi abiga koostatakse tegevuskava muudatuste elluviimiseks.

Hüpnoteraapia aitab inimestel enda ümber luua selgust ja õppida nägema oma elu teistest vaatenurkadest. Paljud inimesed leiavad, et hüpnoteraapia aitab reageerida erinevatele sündmustele rahulikult ja adekvaatselt ning aitab teha õiged valikud erinevates olukordades.

Hüpnoteraapia aitab inimestel mõista ja aktsepteerida iseennast, mis teeb nad sisemiselt vabamaks ja valmistab paremini ette kriitilistes olukordades reageerimiseks. Lisaks aitab hüpnoteraapia mõtlemist muuta läbi mõttestruktuuride lõdvestamise, mis annab selgema tunnetuse otsuste tegemiseks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et hüpnoteraapia aitab inimestel leevendada stressi ja emotsionaalseid ning psühhosomaatilisi häireid ning luua positiivset ellusuhtumist. Hüpnoteraapia võimaldab inimestel lõõgastuda, taastada kiiremini jõudu ning sihikindlust ning oma elu edukalt juhtida. Seetõttu on hüpnoteraapia uskumatult tõhus teraapia viis, mis küllaltki lühikese ajaga (5-6 seanssi) toob kaasa soovitud mõtlemise ja käitumise muudatused.

Seonduvad postitused