Sügisene näidismenüü

-

Konsultatsioonis küsitakse minult peaaegu alati, et mida süüa. Konkreetsetele tervisehädadele on konkreetsed toitumissoovitused, kuid kõige üldisem soovitus sügismenüüks on süüa mahedalt kasvatatud hooajalist ja tööstuslikult töötlemata toitvat värskelt valmistatud sooja toitu. 

Lapsed vajavad kasvamiseks toekat sööki ja kõik me kõik tahame tunda rahuldust maistvast toidust. Lapsevanematele on  oluline pakkuda perele täisväärtuslikku toitu ilma liiga suurt vaeva nägemata. Tean omast käest, kui palju sõltub toidust, et lapsed oleksid terved, rahulikud ja terased. Ja seda, et emadel on alati palju kohustusi ja vähe aega.  

Kallite klientide inspireerimiseks olen kirjutanud üles oma pere sellesügisese kahe nädala menüü. Minu menüü on küll tegelikkuses vähem varieeruv aga olen näidismenüüd koostades tulnud vastu meele soovile vahelduse järele.:) 

Näidismenüüd võivad inspiratsiooniks kasutada nii taime- kui segatoitlased. Segatoitlased leiavad menüüs võimaluse liha- ja kalatoodete tarbimise vähendamiseks ja taimetoitlased võivad liha ja kala täielikult välja jätta.

Tööpäeva hommik võiks alata pudruga - soolaselt, marjade või kodumoosiga, kaneeliga. Ühe sööja kohta lisan ühe teelusikatäie gheed. Kui peres on lapsed ja pereliikmete tervis üldiselt korras ning piimaga puder maitseb, siis võiks putru keeta maheda toorpiimaga. Võib piima ka veega pooleks teha. Samuti võib pudru keeta üleöö leotatud purustatud pähklite ja/või kuivatatud puuviljadega, rosinatega.

Toidu valmistamisel on väga hea kasutada rasvaineks gheed. Ghee talub kõrget temperatuuri, soodustab seedimist ja annab imelise maitse. Pannkooke võib praadida ghee-, palmirasva- või seesamiõliga.

Vürtsidest kasutan peamiselt vürtsköömneid, kurkumit, koriandrit ja tumedaid sinepiseemneid, mis tekitavad tervislikku isu, aitavad seedida ja teevad toidu maitsvaks. Tshillit kasutan väga harva. Toidupõhjaks kuumutan ghees vürtsköömneid ja värsket ingverit. Kurkumi ja jahvatatud koriandri koos soolaga segan väheses kuumas vees ja lisan hiljem hautamis- või supiveele. Gaase tekitavatele toiduainetele lisan ka asaföötidat, mis on saadav Piprapoest.

Leiba, kana, kala ja magusat tuleks süüa mõõdukalt. Planeerisin näidismenüüs magustoitu kahel korral nädalas. Kala ja kana on planeeritud kumbki kord nädalas. Juustu ja piimatooteid tuleks ka tarbida mõõdukalt ja pigem hommiku- ja lõunasöögi ajal ning mitte õhtul.

Näidismenüü on indikatiivse iseloomuga ja inspiratsiooniks ning viitab pigem üldistele põhimõtetele. Kõiki komponente võib omal valikul kombineerida, asendada jne.

Toorained olgu võimaluse korral mahedad, hooajalised, lisaaineteta ja värsked. Ka leib.

Üldine soovitus on süüa värskelt, st samal päeval valmistatud toitu. Samas võib lõunatoitu õhtuks ka lihtsate lisanditega täiendada, näiteks nädalavahetustel.  Kui püüame jälgida tervisliku toitumise põhimõtteid 80% ulatuses, siis me ei pea muretsema selle 20% pärast, mil "libastume õigelt teelt". Keha tuleb sellega toime.

Kui inspiratsioon otsa saab, võib alati teha kitcherid ja lihtsalt valmiv tasakaalustav toitev toit ongi olemas.

Muudele tereviljadele vahelduseks võib süüa kinoat, mida on kerge teha ja mis on väga maitsev.

Nädismenüü oode on toitev ja lihtsalt ning kiirelt valmiv eine, mida koolilapski saab ise teha. Täiskasvanud inimene üldjuhul oodet ei vaja.


I NÄDAL

Esmaspäev

  • Hommik: puder (kaerahelbe, neljavilja, spelta, vms).
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: cous-cous ghee või oliivõliga ja aurutatud lillkapsas või brokkoli
  • Õhtu: kõrvitsarisotto


Teisipäev

  • Hommik: puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: ühemuna omlett paprikaga, kodujuust
  • Õhtu: ahjuköögiviljad (suvikõrvits, porgand, kõrvits, kartul, kaalikas, vms) gheega. Soovi korral kanarind.

Kolmapäev
  • Hommik: puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: soe võileib talujuustu ja tomatiga
  • Õhtu: kitcheri kõõgiviljadega (porgand, roheline hernes, lillkapsas, paprika, vms), ahjupeet.

Neljapäev
  • Hommik: puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: tatrapuder (kui hommikul leotada, saab kiiresti valmis)
  • Õhtu: läätsesupp

Reede
  • Hommik: puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: praemuna kodujuustuga
  • Õhtu: ahjukala keedetud türgi ubadega. Pariisi õunakook.

Laupäev
  • Hommik: pannkoogid mahedast (täistera) jahust (näiteks spelta ja odrajahu pooleks) meega või kodumoosiga
  • Lõuna: kanarind salatiga, avokaado
  • Õhtu: mahe lasanje köögiviljadega. Ghees paneeritud banaanid tumeda shokolaadiga.

Pühapäev
  • Hommik: pannkoogid mahedast (täistera) jahust (näiteks spelta ja odrajahu pooleks) meega või kodumoosiga, vahtrasiirupiga
  • Lõuna: talupoja omlett (omlett kartuli ja suvikõrvitsaga, soovi korral juustuga)
  • Õhtu: borshisupp. Soovi korral natuke hapukoort.

II NÄDAL

Esmaspäev
  • Hommik: puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: soojendatud borshisupp
  • Õhtu: läätsekarri basmati riisiga

Teisipäev
  • Hommik: puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: ühemuna omlett paprikaga
  • Õhtu: kitcheri köögiviljadega

Kolmapäev
  • Hommik: Puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: cous-cous ghee või oliivõliga ja aurutatud lillkapsas või brokkoli
  • Õhtu: peediorsoto

Neljapäev
  • Hommik: puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: soe võileib juustu ja tomatiga
  • Õhtu: ratatouille riisi ja ubadega

Reede
  • Hommik: Puder
  • Lõuna: koolis või tööl
  • Oode: tatrapuder gheega, kodujuust
  • Õhtu: kanarind, basmati riis, kapsahautis kurkumi, vürtsköömnete ja sinepiseemnetega. Ahjuõun vaniljekastmega

Laupäev
  • Hommik: pannkoogid mahedast (täistera) jahust (näiteks spelta ja odrajahu pooleks) meega või kodumoosiga
  • Lõuna: mahe täistera pasta pestoga, salat
  • Õhtu: ahjukala köögiviljadega, kõrvitsakook

Pühapäev
  • Hommik: pannkoogid mahedast (täistera) jahust (näiteks spelta ja odrajahu pooleks) meega või kodumoosiga, vahtrasiirupiga
  • Lõuna: tatar sibula-, porgandi-, paprikaga, ahjupeet
  • Õhtu: Kõrvitsasupp