Piim toiduainena võib olla elunektar või mürk. Kõik sõltub sellest, kes, millal ja kuidas seda tarbib. Üks ja sama asi, aine ja tegevus võib olla ravim või mürk.
Tihti küsitakse konsultatsioonide käigus minu arvamust piima ja piimatoodete kohta. Ajurveeda, mida eestlasele arusaadavamalt võiks kutsuda ka talupojamõistuseks, vanaemade tarkuseks või lihtsalt loogiliseks loodusteaduseks, on mind viimastel aastatel juhatanud arvamuse juurde, et igal medalil on alati kaks külge. Ükski asi ei ole iseenest hea või halb, kõik oleneb kontekstist.
Üks ja sama asi, aine ja tegevus võib olla ravim või mürk.
Elu toob meile hetki, kui peame vaatama läbi meid ümbritsevast killustatud infoväljast ja kogunenud tõekspidamistest ning nägema suurt pilti, kus kõik on omavahel seotud. Ühe elemendi muutmisel võib terve süsteem muutuda iseenda vastandiks ja aine iseenda antipoodiks. Ajalooliselt on seda nimetatud alkeemiaks. Ainet ja süsteemi tajudes võib igaüks tänapäeval olla alkeemik ja luua oma ellu ja maailma tervikuna rohkem harmooniat.
Minu kokkupuude piima tervendava mõjuga ulatub umbes kolme aasta taha, kui minu lapsel ilmnes degeneratiivne närvihaigus, millega kaasnesid õpi- ja keskendumisraskused. Kaalumisel oli klassikursuse kordamine. Varasemad positiivsed kogemused ajurveedaga andsid mulle usku ja kindlust võtta olukorra lahendamiseks appi traditsioonilise ravi poolt pakutav. Käisime lapsega kaks korda aastase vahega Indias panchakarma protseduuri tegemas. Vahepealse koduse ravi oluline osa oli juua sooja piima ravimtaimedega ning lisaks taimesegudega gheega võtmine. Haiguse kulg pöördus ja laps on tänaseks tervenenud.
Selleks, et aru saada piima mõjust, vaatleme lähemalt piima omadusi ajurveeda seisukohalt. Piimal on füüsilisel tasandil omadus lisada struktuuri, soodustada arengut ja kasvamist, noorendada ja uuendada organismi. Piim toidab plasmat ja nahka, aju ja närve, toetab immuunsüsteemi, parandab mälu, soodustab selget mõtlemist ja und. Piim on tuntud afrodisiaakumina. Meeletasandil piim rahustab, stabiliseerib ja suurendab rahulolu tunnet. Piim toidab, kuid on raskesti seeditav. Piim on oma olemuselt jahutava toimega ja raviomaduste saavutamiseks tuleks piima alati tarbida soojalt ja eraldi toidukorrana. Soojale piimale lisatud mesi suurendab piima positiivseid omadusi. Tassitäis sooja piima mee- ja ¼ riivitud muskaatpähkliga enne magamajäämist on unehäirete korral väga sobilik abinõu.
Raviomadused on naturaalsel mahedal (öko) toorpiimal. Ajurveeda järgi tekitavad kõik tööstuslikult töödeldud toiduained füüsilises plaanis seedetraktis mürke ja meeletasandil tuhmistatud mõtteid ning negatiivseid emotsioone. Nii muudab ka homogeniseerimine ja pastöriseerimine piima struktuuri, mille tagajärjel muutub piim seedimatuks ja tekitab lima. Kui seedetrakt on umbes ja soolestiku seintele on pikema aja vältel ladestunud mürkaineid, olgu see siis ebakvaliteetse toidu, stressi ja korrapäratu elu tõttu või mõnel muul põhjusel, siis mõjub isegi soe mahe toorpiim mürke suurendavalt. Nii on see näiteks laktoositalumatuse korral. Puhastades õrnalt organismi on võimalik probleemidest vabaneda. Ajurveedas on panchakarma selline sügav tasakaalustav protseduur, mis puhastab ja uuendab keha ja meelt. Vaata lisa SIIT.
Meie peres on kolm koolilast. Igal tööpäeva hommikul sööme piimaga keedetud kaerahelbeputru. Vähestel toitudel on nii võimas omadus kanda edasi armastuse, rahu, stabiilsuse ja hoituse tunnet terveks päevaks nagu armastusega hoitud lehma piimast ja armastusega kasvatatud maheteraviljast emaarmastusega tehtud pudrul. Lehmapiima ei saa asendada mandli-, riisi-, soja- või muud “piimad”, mis poest ostetuna on kõik tööstuslikult töödeldud. Ka kitsepiimal ei ole sellist mõju.
Ainult endale putru keetes ma piima ei lisa. Põhjuseks on piima struktuuri ehitav toime. Minu praeguse füüsilise koormuse juures mulle seda vaja ei ole. Perega koos hommikust süües kaalub rõõm hommikusest koosolemisest ning rahuldus ja nauding ühiselt söödud maitsvast pudrust aga üles kõik ratsionaalsed kaalutlused. See on mõnus ja rahulik algus päevale.
Piima peaks üldjuhul nautima eraldi toidukorrana teiste toiduainetega kokkusobimatuse pärast. Erandiks ongi tervaviljad, mida võib koos piimaga pudruks keeta. Mandlid ja datlid sobivad ideaalselt putru magustama.
Külmad piimatooted on raskesti seeditavad, tekitavad organismis ummistusi ja paljudele need ei sobi. Teadliku tarbimisega saab vähendada piimatoodete ebasoodsat, ummistavat mõju organismile. Kui sinu toiduvalikusse kuuluvad juust, jogurt, keefir või muud külmad piimatooted, siis söö neid pigem lõuna ajal kui õhtul. Samas tekitavad põlvkondadeülesed tarbimisharjumused kohastumuse. Meie lapsed näiteks on harjunud panema hapukoort supi sisse ja sellest probleeme ei teki. Juustusõber söögu pigem kvaliteetset juustu ja vähem. Tardaine ja säilitusaine ei ole kvaliteetse juustu koostises. Külmad tööstuslikult töödeldud piimatooted aeglustavad seedimist, panevad seeditava toidu hanguma ning lisavad seedesüsteemi mürke põhjustades sellega ülekaalu, seedehäireid, allergiaid, toidutalumatust ja negatiivseid mõtteid. Külma piima negatiivseid omadusi võimendab veelgi suhkur. Magusad kohupiimakreemid, magustatud jogurt ja jäätis võiksid seetõttu olla meie toidulaual üliharva. Soovides kaalus alla võtta, võiksid mõelda külmade piimatoodete vähendamisele oma menüüs või hoopis neist loobumisele.
Õnneks on ajurveeda järgi kõik doseerimise küsimus. Kui seedeprobleeme pole ja võimalikud lisakilod stressi ei tekita, siis võib mõõdukalt kõike süüa. Keha tuleb toime väikese patustamisega, kui sa üldiselt jälgid mõistliku, sulle sobiva tervisliku toitumise põhimõtteid. Aeg-ajalt, pühapäeval või pidupäeval, võib ikka pakkuda lähedastele armastust ja küllust täis magusat, omatehtud sooja kohupiimakooki nii, nagu seda on teinud ka meie emad ja vanaemad.
Piimatoodetest rääkides ei saa kõrvale jätta gheed, selitatud võid ehk võiõli. Ghee on ajurveeda “vedel kuld”, mis saadakse alkeemilise protsessi tulemusena, kus vähema väärtusega robustsem või muudetakse pikaajalise keetmise teel täiesti teisteks, väga eriliste omadustega aineks. Ghee on kuldne rasv-vedelik, suurepärane toiduaine, ravim ja kosmeetikum, millest kirjutan eraldi artiklis.
Kokkuvõttes on piim toiduaine, millesse tuleks suhtuda austusega. Kõige olulisem on minu arvates see, et piim on kohalik Eesti täistoit, seda ei pea töötlema ega sisse ostma. Mulle meeldib lähenemine, kus täisväärtuslik ja sobiv toit võiks pärineda 50-100 km raadiusest kodukohast. Piim võiks olla sellisel põhimõttel kättesaadav. Ostes mahepiima ja traditsioonilisi piimatooteid väiketalunikelt enda lähedalt, toetame elu maal ja soodustame kogukondlikku eluviisi. Veel toredam, kui pere saab lehmapidajaga otse suhelda ja oma silmaga veenduda, et lehm on talus armastatud koduloom ja mitte lihtsalt tuluüksus. Meie kliimavöötmes on lehm sajandeid sidunud perekondi, toitnud kogukondi ning aidanud üle elada rasked ajad. Lehm on olnud rikkuse sümbol. Miks ei võiks lehmast saada hooliva kogukondliku ühistegevuse ja puhta kekkonna sümbol? Nagu ta seda on Šveitsis, kus igas Alpikülas tervitab sind romantiliselt mõjuv sõnnikulõhn ja peaaegu igast talust saad osta käsitööjuustu. Mahepiim ja mahevõi ei ole luksuskaup vaid näitab hoolimist. Kuulsin hiljuti uudist sellest, kuidas Eestis plaanitakse suurendada mahepiimatootmist. Kahjuks mitte aga kodus pakutava mahevõi ja mahejuustu tootmiseks vaid selleks, et piim töödelda piimapulbriks ja müüa piiri taha. Kurb on sellepärast, et tööstuslikult töödeldud piimatooted kaotavad tervisele kasulikud omadused. Tervikpilti on suurem kui kasumitsükkel.
Välise vaenlasega otsimise asemel, olgu selleks siis piim, suhkur, nisu, valitsus või midagi muud, võib pöörata pilgu sissepoole ja uurida armastavalt oma rahulolematuse ja tervisehäirete tegelikke põhjuseid. Kas põhjus on korrapäratu elu, liigne meelte stimuleeritus, stress, rahuldust mitte pakkuvad suhted, ebakvaliteetne toit või midagi muud, tasub igal juhul õrnalt ja armastavalt rahustada meelt ning luua enda sees ja enda ümber rohkem lihtsust, vaikust, rahu ja armastust. Kasvõi näiteks juues klaasi sooja piima meega.