Kitcheri

oktoober 1, 2016

Kitcheri on täistoit, mida on lihtne valmistada, kerge seedida ja seda saab erinevate hooajaliste köögiviljadega varieerida.

Mina teen kitcherid nii:

Eelmisel õhtul panen likku pestud valge basmati riisi ja kollased mungoad (Piprapoest). Leotamine ei ole kohustuslik aga nii valmib toit kiiremini. Arvestan 30 gr kollast munguba ja 30 gr basmati riisi ühele sööjale üheks toidukorraks. Tavaliselt teen kitcheri hommikul valmis kolme portsu jagu ja söön seda nii lõunaks kui õhtuks ning pakun ka kliendile, kellel on kokkulepitud minu juurde lõunane aeg. Õhtuks täiendan vajadusel näiteks ahjuköögiviljadega. Kollaste mungubadega kitcheri on kergemini seeditav, kui roheliste mungubadega kitcheri. Kui tahad kasutada rohelisi mungube, pead neid kindlasti üleöö leotama. Mungubade asemel võid kasutada ka punaseid läätsesid.

Valmistamiseks kuumutan potis ühe teelusikatäie gheed ühe-kolme sööja või söögikorra kohta, lisan poole pöidla suuruse jupi riivitud ingverit, 1/2 tl vürtsköömneid, 1/3 tl sinepiseemneid, 1/3 tl apteegitilli seemneid ja 1/5 tl asaföötidat ning nõrutatud riisi ja mungoad. Kuumutan kergelt segades ja lisan vee, nii et vett on ca 1,5 osa rohkem. Kui riisi ja mungube on poti põhjas 4 cm, siis vett on kokku 6 cm ehk 2 cm üle riisi taseme.

Jätan kitcheri hauduma ja valmistan ette lisatavad köögiviljad. Kitcherisse sobivad näiteks porgand, kõrvits, paprika ja muud hooajalised köögiviljad. Lisan köögiviljad ja maitsestamiseks segan tassis valmis 2/3 –  üks teelusikatäit himaalaja soola, 1/2 tl kurkumit ja 1/2 tl jahvatatud koriandrit, mille lisan hautisele. Kitcheri valmib ca 15 minutiga.

Kitcheri sobib suurepäraselt kaalulangetamiseks, organismi puhastamiseks ja monodieediks. Sellisel juhul võid kitcherid süüa kõigil kolmel toidukorral päevas. Päevakoguse võid valmis teha hommikul. Igaks päevaks tee värske ports kitcherid.
Söö kitcherid, kui oled haige või kurb või jõuvarude taastamiseks. Ka lapsed söövad kitcherid hea meelega.

1 portsjon kitsherid
30 grammi kollast munguba      1/5 tl asaföötidat
30 grammi valget basmati riisi        1/3 tl vürtsköömneid
1 tl gheed                1/4 tl apteegitilli seemneid
1 tl soola                  1/3 tl musti sinepiseemneid
1/4 tl kurkumit              1/2 tl jahvatatud koriandrit

Seonduvad postitused