Käes on supihooaeg

november 10, 2016

Aitäh sooja tagasiside ja toetuse eest sügisese näidismenüü avaldamisele! Mul on heameel, et sain lisada värve ja õhinat igapäevasele söögitegemisele sel sissepoole suunaval lühikese päevaga perioodil enne valgust toova lume tulekut. Lisan veel veidi inspiratsiooni käimasolevale supihoojale.

Supp on ideaalne söök külmal aastaajal ning mõnus viis tervislike köögiviljade ja väärtuslike toitainete manustamiseks. Supikeetmine on lihtne ja võtab vähe aega. 
Ajurveedas peetakse tervislikuks ja täisväärtuslikuks värskelt valmistatud toitu, mida süüakse samal päeval. Erandiks on supid, mida võib süüa ka järgmisel päeval. Milline hea uudis tervislikust toidust lugu pidavale hõivatud inimesele, kellel köögis aega napib! Juba meie vanaemadki tarvitsesid öelda, et supp läheb seistes ainult paremaks.

Allpool on mõned pisut teistmoodi supiretseptid. Pean kohe ütlema, et mina kasutan oma suurele perele süüa tehes vähemalt kahekordseid koguseid, kui tahan, et midagi ka järgmiseks päevaks jääb.

Kõrvitsasupp

Kõrvitsasupp tasakaalustab kõiki Doshasid. Võib süüa kergeks õhtusöögiks või ka seedesüsteemi puhastamiseks (sellisel juhul ilma kohvikooreta).

½ väiksemat kõrvitsat, 1 sibul, 1 sellerivars, 1 maguskartul, 1 tl soola, ¼ tl jahvatatud koriandrit, ¼ tsp jahvatatud lambaläätse, ½ tl of gheed or või kohvikoort, 1 näpuotsaga pipart.

Pese ja koori köögiviljad ning lõika tükkideks. Pane köögiviljad veega potti ja lase keema. Kata pott kaanega ja hauta 20 minutit. Soovi korral püreesta. Serveeri ghee, koore või värskete koriandrilehtedega.

Kartuli – kinoasupp

Tasakaalustab kõiki Doshasid. Kuid ettevaatust, kui sinu Pitta on tasakaalust väljas. Kartuli-kinoasupp võib Pittat veelgi häirida.

1 porru, 2 porgandit, 1 naeris või kallikas, 2 sellerivart, 3 kartulit 1 spl kinoat, ¼ tl gheed.

Pese ja koori köögiviljad ja lõika tükkideks. Pane köögiviljad veega potti ja lase keema. Lisa sool ja kinoa. Vähenda kuumust ja keeda 25 minutit. Serveeri gheega või värskete koriandrilehtedega.

Retseptid on pärit minu õpetaja Vaida Atreya Smithi raamatust „Ayurvedic Nutritions“.

Seonduvad postitused