Seitse põhjust, miks armastada gheed

Ghee – selitatud või ehk võiõli – on kuldne rasv, suurepärane toiduaine, ravim ja kosmeetikum. Ghee valmimist võib vaadelda alkeemilise protsessina, mille käigus vähema väärtusega robustsem või muudetakse kollaseks vedelaks kullaks. Ajurveeda praktikuna olen ghee andunud fänn ja see armastus on kestnud pea üheksa aastat. Miks ma ghee’st nii väga lugu pean?
Artikkel ilmus ajakirja Hingele pai 2018 aasta kevadnumbris ja on avaldatud siin kommentaaridega

1. Arvukad raviomadused

Ghee aitab su tervisele kaasa lugematul hulgal viisidel ning sobib ka enamikule neile, kes ei talu piimas leiduvat kaseiini või laktoosi, sest need on ghee valmistamise protsessis eemaldatud. Oluline on lähteaine – või – kvaliteet. Ideaalse ghee saab rohutoidul kasvanud ja armastusega hoitud lehma piimarasvast.

Nipp

  • Meie pere lemmikroogade hulka kuuluvad ahjuköögiviljad ghee’ga. Segan potis hakitud eestimaiseid hooajalised köögiviljad ghee ja soolaga läbi, laotan ahjuplaadile ja pistan siis 15 minutiks 200-kraadisesse ahju. Peale raputan salveid, tüümiani või rosmariini. See roog viib keele alla nii lastel kui täiskasvanutel, on kerge seedida ega tüüta kunagi ära.
  • Ghee’s kuumutatud sibul, küüslauk ja riivitud porgand vürtsidega annavad kokku suurepärase puljongi, pajaroa- või supipõhja. Meie pere lemmiksupi borši põhja valmistamiseks kuumutan ghee’s vürtsköömneid, musti sinepiseemneid, riivitud ingverit ja porgandit.
  • Ghee’ga praadides saab ka imemaitsvad pannkoogid!

3. Aitab lastel kasvada

Ghee toetab laste arengut ning tugevdab nende immuunsüsteemi. Suurendades rahu-, armastuse- ja turvatunnet, vähendab ghee hüperaktiivsust ja keskendumishäireid. Rahututele lastele võib anda kolm korda päevas pool teelusikatäit ghee’d tassitäie sooja veega.

  • Koolilaste puhul aitab ghee kasutamine toitudes kaasa intellekti arengule ja õppimisvõimele. Meie pere kolme lapse õpitulemused paranesid, kui hakkasime toitudes regulaarselt ghee’d kasutama.

Nipp:

Laste väetoit on ghee ja mesi segatuna vahekorras kaks ühele. See supermaius annab lapsele tasakaalukust, enesekindlust, stabiilsust ja armastuse tunnet, mis tänapäeva kiirustavas maailmas on muutunud defitsiidiks. Oluline on järgida mainitud ghee ja mee vahekorda, sest võrdses koguses kasutatuna tekitab see kombinatsioon seedeensüümide konflikti.

4. Suurepärane kosmeetikum

Ghee on rasvane ja toitev ning külmal ajal meie kliimas hea päevakreem, kaitstes õrna näonahka keskkonnasaaste, niiskuse ja külma eest. Kasutan ghee’d lõhenevatel huultel ja punetama kippuval ninal, kortsude ennetamiseks ja juba tekkinud kortsude silumiseks. Ghee on ainus kosmeetikum, mida ma peale jumestuse oma näonahal kasutan, seda nii meigialuse baaskreemi kui meigieemaldajana. Nahk jääb pehme, sile ja siidine.

Nipp:

Juhul, kui ghee lõhn ei meeldi, saab sellest teha neutraalselt lõhnava niisutava kreemi. Kreemi tegemiseks läheb vaja 100 ml ghee’d ja 100 ml puhast keedetud toatemperatuuril vett. Pane ghee veega kaussi ja vispelda hästi vahtu (ghee on aeglase elustiili esindaja, aga siiski võib vahustada ka mikseriga või saumikseriga). Seejärel kalla üleliigne vesi ära ja korda protsessi niikaua, kui jaksu ja tahtmist, või vähemalt 25 korda. Mida rohkem sa ghee’d sellisel viisil pesed, seda mõnusama kreemi saad. Ghee muutub valgeks, pehmeks ja siidiseks kreemiks. Selliseks kreemitegemiseks võib aega minna umbes kaks tundi, aga vispeldatud kreem on kergem ja õhulisem kui ghee ja sobib hästi ka rasusele nahale. Lõpuks võib saadud kreemi lõhnastada veel mõne tilga roosiveega.

5. Võimas noorendaja

Vananedes hakkavad elumahlad kuhtuma ja seda protsessi aitab ghee väga efektiivselt aeglustada. Ghee vähendab nii sisemist kui välist kuivust ja on seetõttu suurepärane organismi noorendaja. Organismi ja naha liigse kuivuse korral joo enne hommikusööki tassitäis sooja vett, kuhu on segatud teelusikatäis ghee’d. Välispidiselt toida nahka ghee’ga kaks korda päevas.

Nipp:

Naised saavad ghee’st abi ka tupekuivuse ja -ärrituse korral. Selleks pane paras kogus ghee’d külmkappi. Tahkunud ghee’st vooli sobiva suurusega küünlad, keera need fooliumisse ja hoia külmkapis. Vajadusel kasuta neid öösel tupesiseselt. Sellisel viisil saab looduslike vahenditega taastada naise tupes normaalse mikrofloora.

6. Emotsioonide tasakaalustaja

Ajurveedas teatakse, et toidul on lisaks füüsilisetele ja keemilistele omadustele, kaloritele, süsivesikutele ja rasvadele ka energeetiline ja emotsionaalne toime. Ghee’l on eriline mõju meelele, mõtlemisele ja emotsioonidele.

Ghee toetab mõtteselgust, arusaamist seostest ja tervikutunnetust ning loob armastuse, hoituse, stabiilsuse ja kaitstuse tunnet rohkem kui ükskõik missugune muu toiduaine. Ghee on suurepärane vastand tänapäevasele kiirustamisele, närvilisusele ja pealiskaudsusele.

Ravitoimega kvaliteetse ghee tegemine vajab aega, hoolimist, armastust ja koostööd. Kogu tsükkel alates hoolivast lehmapidamisest, kus lehm on armastatud koduloom, piima ja või saamisest väikemajapidamises ning lõpetades ghee keetmisega nõuab aja panustamist, hoolt, pühendumist ja armastust. Ghee valmistamise protsess annab meile teadmise ja kogemuse sellest, kuidas maailmas on asjad omavahel seotud. Armastus ja pühendumine loovad armastust ja tervist, hoolimatus ja kiirustamine aga negatiivseid emotsioone ja haigusi.

Minu jaoks on ghee terve talupojamõistuse ja koostöö sümbol. Sarnaselt mammutkoolide ja tööstusliku suurtootmisega ei suuda ka suured piimafarmid pakkuda hoolimist ja inimlikku mõõdet ning lehm on seal vaid kulu-tuluüksus. Meil on olemas kõik võimalused saada siinsamas Eestis kvaliteetset, rikkaliku kasutusspektriga rasvainet, toetades meie oma väikepõllumajandust.

Minu unistuste öko-Eestis on suviti rohelistel karjamaadel lihaveiste kõrval näha rohkem piimakarja ning lehmade väikepidamine on sama loomulik ja toetatud kui näiteks Šveitsis. Eriti tore on osta võid talupidajalt, kelle juures saad terve perega käia kaemas, kuidas lehmi hoitakse.

7. Ghee valmistamine on imelihtne

Parima ghee saad mahevõist, kuid ghee’d saab teha ka poe pakivõist. Pane soovitud kogus võid potti ja kuumuta aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel, kuni või on sulanud. Siis keera kuumus kõige väiksema peale ja lase vaikselt podiseda. Kahest 180-grammisest pakist võist tuleb umbes pool liitrit gheed.Või läbib kuumutamisel eri staadiume, vahutab, mullitab ja praksub. Kui protsess muutub vaikseks ja segu potis läbipaistvaks, poti põhjas on väikesed kergelt pruunikad tükikesed ning peale on tulnud teist korda uus õhulisem vaht, on ghee valmis. Kui palju see aega võtab, oleneb või kogusest, aga tavaliselt 1-2 pakist võist umbes 15 minutit. Mina vahtu ei koori, vaid lasen sel kõvemaks minna, siis kurnan välja. Ghee jääki kasutan toidu valmistamisel, panen pudru või supi sisse või annan koduloomadele. Miskit ei lähe kaduma ja kõik on väärtuslik.

Või piisav kuumutamine on väga oluline kvaliteetse ghee saamiseks. Lase ghee’l natuke jahtuda ja kalla seejärel läbi metallsõela ja marli või köögipaberi klaaspurki.

Ghee suurepärased omadused säilivad kõige paremini klaaspurgis toatemperatuuril otsese päikesevalguse eest kaitstult. Et ghee hästi säiliks, jälgi, et võid saaks piisavalt kaua kuumutatud ning kasuta ghee purgist võtmiseks alati puhast lusikat.