Ghee – selitatud või ehk võiõli – on kuldne rasv, suurepärane toiduaine, ravim ja kosmeetikum. Ghee valmimist võib vaadelda alkeemilise protsessina, mille käigus vähema väärtusega robustsem või muudetakse kollaseks vedelaks kullaks. Ajurveeda praktikuna olen ghee andunud fänn ja see armastus on kestnud pea üheksa aastat. Miks ma ghee’st nii väga lugu pean?
Artikkel ilmus ajakirja Hingele pai 2018 aasta kevadnumbris ja on avaldatud siin kommentaaridega
1. Arvukad raviomadused
Ghee aitab su tervisele kaasa lugematul hulgal viisidel ning sobib ka enamikule neile, kes ei talu piimas leiduvat kaseiini või laktoosi, sest need on ghee valmistamise protsessis eemaldatud. Oluline on lähteaine – või – kvaliteet. Ideaalse ghee saab rohutoidul kasvanud ja armastusega hoitud lehma piimarasvast.
- Seespidisel tarbimisel imendub ghee läbi seedetrakti ja kõikide kudede, toites, tervendades, noorendades ja uuendades nahka, plasmat ja verd, rasv-, lihas-, närvi- ja luukudet,luuüdi ning sugurakke toetades viljakust ja immuunsust.
- Ajurveeda teadmiste järgi aitab ghee juhtida ravimtaimede ja tervendavate vürtside väge organismi sügavamatesse kudedesse. Ravimtaimi ja -vürtse koos ghee’ga sisse võttes aitab viimane neid juhtida organismis just sinna, kuhu vaja.
- Toetab immuunsüsteemi.
- Ghee parandab intellekti, ajutegevust, mälu, silmanägemist, muudab hääle tugevamaks ja hääletooni kaunimaks ning aitab seedida rasvu, vähendades mõõdukal tarbimisel vere kolesteroolisisaldust. Uuringute kohaselt võib ghee takistada vähirakkude moodustumist ning toimida viirusevastaselt.
- Ghee toimib mõõdukal tarbimisel vastavalt organismisisese intensiivsuse vähendajana või siis õrna seedimise toetajana – kuidas parasjagu kellelegi vaja on. Selliselt soodustab ghee organismi homöostaasi ehk isetervenemisvõimet ja juhatab meid mõõdukuse kuldsele keskteele, aidates luua rahu seedimises ja meeles.Nipp:Välispidisel kasutamisel leevendab ghee kergeid nahapõletusi jahutava toime tõttu, aitab vältida villide teket ning vähendab arme. Ghee sobib näiteks rasedusarmide ja päikesepõletuse ennetamiseks. Olen ghee’d edukalt kasutanud päikesekreemi asemel Alpides nii enda kui lapse näonahal kaitseks päikese, tuule ja külma eest.2. Köögis asendamatuGhee muudab toidud maitsvaks ja meie köögis on ta asendamatu. Lisaks toetab ghee seedimist ehk teisiti öeldes süütab seedimistule: ghee’ga valmistatud toitu on kergem seedida ja toitaineid lihtsam omastada.Ghee’l on kaks olulist eelist taimeõlide ees. Enamik taimeõlisid, v.a palmi- ja kookosrasv, muutuvad kuumutamisel seedimatuks. Teine oluline eelis on ghee pikk säilivusaeg. Taimeõlid oksüdeeruvad ja liisuvad üsna kiiresti peale pudeli avamist. Väga üldiselt säilib näiteks oliivõli 6 kuud avamisest õigel säilitamisel aga linaseemneõli on väga ebastabiilne ning liisub juba pressi all. Oliivõli on väga hea, parim õli külmalt kasutamiseks, maitsestamiseks ja kastmeks. Olen ka ise pühendunud oliivõli kasutaja pestos, hummuses, salatites, supile peale nõrutades jne. Infot selle kohta, et oliivõli pole hea kuumutada, on internetis palju. Kuuma toidu sees oliivõli võib kasutada, valmistoidule peale valada, et lisada külluslikkust ja maistet, kuid temaga ei tohi praadida. Samas on tootjad alati huvitatud suuremast tarbimisest ja ka vastupidist infot on palju. Kahjuks ei saa meie muidugi ka nii värsket oliivõli kätte, kui Vahemeremaades tarbitakse. Kogu tootmis- ja logistikaprotsess võtab oma aja ja me ei tea, kui värske õli tegelikult poeriiulitel on. Pudeli avamisel on õlil kokkupuude õhuga ja seetõttu algab oksüdeerumisprotsess. Aga mitte see ei ole probleem oliivõliga vaid just see, et ta ei kannata kuumutamist. Selle kohta leiab internetist hõlpsasti infot. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/08/05/olive-oil.aspxhttps://www.oliveoilsource.com/asktheexpert/what-shelf-life-olive-oil. Kookosrasva ja palmirasva ma ökoloogilistel põhjustel ei kasuta. Pealegi liisub kookosrasv väga kiiresti. Seesamiõli on pikema säilivusajaga ja talub kõrgeid temperatuure. Just ökoloogilises mõttes on ghee parim rasvaine, sest on kohalik toode ja arendab elu Eestimaal. Oluline on toetada armastavat väikeloomapidamist ja hooliv ökoloogiline vabalehmapidamine tuleks minu arvates jälle au sisse tõsta. Kuna ghee tootmine ja tarbimine kedagi liiga rikkaks ei tee, siis selle kohta ei ole ka internetis propagandat. Samas ei leidnud ma ühtegi artiklit ghee võimaliku kahjulikkuse kohta, kui tooraine on puhas. Ghee on lihtsalt nii lollikindel. Ghee säilib köögiriiulil vähemalt kuus kuud. Pärimuse kohaselt ei lähe ghee aga üldse halvaks ja tema imelised omadused ajaga ainult paranevad. Samas on üsna ebatõenäoline, et ghee kauaks kasutult seisma jääb.
- Paras kogus ghee’d toiduvalmistamisel on pool kuni üks teelusikatäit ühe portsjoni kohta
- Ghee kannatab kõrgeid kuumusi ega lähe kõrbema – erinevalt võist
- Ghee seevastu võiab kehasiseseid kanaleid, aitab nii vältida ummistusi ning mõõdukal kasutamisel ei lisa kehakaalu.
- Ghee’ga valmistatud toidu söömisel treenid oma maitsemeelt ja harjudes eelistad seda igal juhul madala kvaliteediga rasvainega valmistatud toidule. Hüvasti, kehvad toidukohad!
- Ghee’ga on hea praadida ka liha ja kala, sest ghee toetab loomsete rasvade seedimist.
- Ghee’ga tehtud toidud annavad naudingutunde söömisel ja rahulolutunde pärast sööki. Samuti vähendavad need magusavajadust.
Nipp
- Meie pere lemmikroogade hulka kuuluvad ahjuköögiviljad ghee’ga. Segan potis hakitud eestimaiseid hooajalised köögiviljad ghee ja soolaga läbi, laotan ahjuplaadile ja pistan siis 15 minutiks 200-kraadisesse ahju. Peale raputan salveid, tüümiani või rosmariini. See roog viib keele alla nii lastel kui täiskasvanutel, on kerge seedida ega tüüta kunagi ära.
- Ghee’s kuumutatud sibul, küüslauk ja riivitud porgand vürtsidega annavad kokku suurepärase puljongi, pajaroa- või supipõhja. Meie pere lemmiksupi borši põhja valmistamiseks kuumutan ghee’s vürtsköömneid, musti sinepiseemneid, riivitud ingverit ja porgandit.
- Ghee’ga praadides saab ka imemaitsvad pannkoogid!
3. Aitab lastel kasvada
Ghee toetab laste arengut ning tugevdab nende immuunsüsteemi. Suurendades rahu-, armastuse- ja turvatunnet, vähendab ghee hüperaktiivsust ja keskendumishäireid. Rahututele lastele võib anda kolm korda päevas pool teelusikatäit ghee’d tassitäie sooja veega.
- Koolilaste puhul aitab ghee kasutamine toitudes kaasa intellekti arengule ja õppimisvõimele. Meie pere kolme lapse õpitulemused paranesid, kui hakkasime toitudes regulaarselt ghee’d kasutama.
Nipp:
Laste väetoit on ghee ja mesi segatuna vahekorras kaks ühele. See supermaius annab lapsele tasakaalukust, enesekindlust, stabiilsust ja armastuse tunnet, mis tänapäeva kiirustavas maailmas on muutunud defitsiidiks. Oluline on järgida mainitud ghee ja mee vahekorda, sest võrdses koguses kasutatuna tekitab see kombinatsioon seedeensüümide konflikti.
4. Suurepärane kosmeetikum
Ghee on rasvane ja toitev ning külmal ajal meie kliimas hea päevakreem, kaitstes õrna näonahka keskkonnasaaste, niiskuse ja külma eest. Kasutan ghee’d lõhenevatel huultel ja punetama kippuval ninal, kortsude ennetamiseks ja juba tekkinud kortsude silumiseks. Ghee on ainus kosmeetikum, mida ma peale jumestuse oma näonahal kasutan, seda nii meigialuse baaskreemi kui meigieemaldajana. Nahk jääb pehme, sile ja siidine.
Nipp:
Juhul, kui ghee lõhn ei meeldi, saab sellest teha neutraalselt lõhnava niisutava kreemi. Kreemi tegemiseks läheb vaja 100 ml ghee’d ja 100 ml puhast keedetud toatemperatuuril vett. Pane ghee veega kaussi ja vispelda hästi vahtu (ghee on aeglase elustiili esindaja, aga siiski võib vahustada ka mikseriga või saumikseriga). Seejärel kalla üleliigne vesi ära ja korda protsessi niikaua, kui jaksu ja tahtmist, või vähemalt 25 korda. Mida rohkem sa ghee’d sellisel viisil pesed, seda mõnusama kreemi saad. Ghee muutub valgeks, pehmeks ja siidiseks kreemiks. Selliseks kreemitegemiseks võib aega minna umbes kaks tundi, aga vispeldatud kreem on kergem ja õhulisem kui ghee ja sobib hästi ka rasusele nahale. Lõpuks võib saadud kreemi lõhnastada veel mõne tilga roosiveega.
5. Võimas noorendaja
Vananedes hakkavad elumahlad kuhtuma ja seda protsessi aitab ghee väga efektiivselt aeglustada. Ghee vähendab nii sisemist kui välist kuivust ja on seetõttu suurepärane organismi noorendaja. Organismi ja naha liigse kuivuse korral joo enne hommikusööki tassitäis sooja vett, kuhu on segatud teelusikatäis ghee’d. Välispidiselt toida nahka ghee’ga kaks korda päevas.
Nipp:
Naised saavad ghee’st abi ka tupekuivuse ja -ärrituse korral. Selleks pane paras kogus ghee’d külmkappi. Tahkunud ghee’st vooli sobiva suurusega küünlad, keera need fooliumisse ja hoia külmkapis. Vajadusel kasuta neid öösel tupesiseselt. Sellisel viisil saab looduslike vahenditega taastada naise tupes normaalse mikrofloora.
6. Emotsioonide tasakaalustaja
Ajurveedas teatakse, et toidul on lisaks füüsilisetele ja keemilistele omadustele, kaloritele, süsivesikutele ja rasvadele ka energeetiline ja emotsionaalne toime. Ghee’l on eriline mõju meelele, mõtlemisele ja emotsioonidele.
Ghee toetab mõtteselgust, arusaamist seostest ja tervikutunnetust ning loob armastuse, hoituse, stabiilsuse ja kaitstuse tunnet rohkem kui ükskõik missugune muu toiduaine. Ghee on suurepärane vastand tänapäevasele kiirustamisele, närvilisusele ja pealiskaudsusele.
Ravitoimega kvaliteetse ghee tegemine vajab aega, hoolimist, armastust ja koostööd. Kogu tsükkel alates hoolivast lehmapidamisest, kus lehm on armastatud koduloom, piima ja või saamisest väikemajapidamises ning lõpetades ghee keetmisega nõuab aja panustamist, hoolt, pühendumist ja armastust. Ghee valmistamise protsess annab meile teadmise ja kogemuse sellest, kuidas maailmas on asjad omavahel seotud. Armastus ja pühendumine loovad armastust ja tervist, hoolimatus ja kiirustamine aga negatiivseid emotsioone ja haigusi.
Minu jaoks on ghee terve talupojamõistuse ja koostöö sümbol. Sarnaselt mammutkoolide ja tööstusliku suurtootmisega ei suuda ka suured piimafarmid pakkuda hoolimist ja inimlikku mõõdet ning lehm on seal vaid kulu-tuluüksus. Meil on olemas kõik võimalused saada siinsamas Eestis kvaliteetset, rikkaliku kasutusspektriga rasvainet, toetades meie oma väikepõllumajandust.
Minu unistuste öko-Eestis on suviti rohelistel karjamaadel lihaveiste kõrval näha rohkem piimakarja ning lehmade väikepidamine on sama loomulik ja toetatud kui näiteks Šveitsis. Eriti tore on osta võid talupidajalt, kelle juures saad terve perega käia kaemas, kuidas lehmi hoitakse.
7. Ghee valmistamine on imelihtne
Parima ghee saad mahevõist, kuid ghee’d saab teha ka poe pakivõist. Pane soovitud kogus võid potti ja kuumuta aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel, kuni või on sulanud. Siis keera kuumus kõige väiksema peale ja lase vaikselt podiseda. Kahest 180-grammisest pakist võist tuleb umbes pool liitrit gheed.Või läbib kuumutamisel eri staadiume, vahutab, mullitab ja praksub. Kui protsess muutub vaikseks ja segu potis läbipaistvaks, poti põhjas on väikesed kergelt pruunikad tükikesed ning peale on tulnud teist korda uus õhulisem vaht, on ghee valmis. Kui palju see aega võtab, oleneb või kogusest, aga tavaliselt 1-2 pakist võist umbes 15 minutit. Mina vahtu ei koori, vaid lasen sel kõvemaks minna, siis kurnan välja. Ghee jääki kasutan toidu valmistamisel, panen pudru või supi sisse või annan koduloomadele. Miskit ei lähe kaduma ja kõik on väärtuslik.
Või piisav kuumutamine on väga oluline kvaliteetse ghee saamiseks. Lase ghee’l natuke jahtuda ja kalla seejärel läbi metallsõela ja marli või köögipaberi klaaspurki.
Ghee suurepärased omadused säilivad kõige paremini klaaspurgis toatemperatuuril otsese päikesevalguse eest kaitstult. Et ghee hästi säiliks, jälgi, et võid saaks piisavalt kaua kuumutatud ning kasuta ghee purgist võtmiseks alati puhast lusikat.